Η ελιά, το ιερό δέντρο των Ελλήνων κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και στο ακριτικό χωριό του Χαροπού. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της νότιας Ελλάδας συντηρούσαν την δήθεν εσφαλμένη ιδέα ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί η ελιά στη βόρεια Ελλάδα αποσκοπώντας στο μονοπώλιο τους. Διαψεύστηκαν όμως… Η ελιά μπορεί να καλλιεργηθεί και καλλιεργείται με μεγάλο ζήλο στη βόρεια Ελλάδα σε περιοχές συνήθως ημιορεινές. Στο ημιορεινό Χαροπό τα τελευταία δέκα χρόνια η καλλιέργεια και η απασχόληση των κατοίκων με την παραγωγή του ελαιόλαδου αυξήθηκε σημαντικά.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Χαροπό είναι: η Μεγαρίτικη, η Αμφίσσης, η Καλαμών, η Χαλκιδικής και η Κορωνέϊκη.
Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του Ελαιόλαδου SIRREON εξασφαλίζουν παράγοντες όπως η ποικιλία του καρπού, γι’ αυτό και θα πρέπει πολύ προσεκτικά να επιλεχτούν οι ποικιλίες ελαιών που θα χρησιμοποιηθούν για το παραγόμενο προϊόν, καθώς επίσης και η μορφολογία του εδάφους ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά η ελιά. Η απόδοση της ελιάς είναι ικανοποιητική σχεδόν σε όλα τα τα εδάφη, με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η καλή στράγγιση του εδάφους, διότι η ελιά είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία.
Σε ορεινές περιοχές, όπως στην περίπτωση της SIRREON OLIVE FARMS, όπου η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται σε υψόμετρο 142μ και 250μ αντίστοιχα, οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι σε όλη τη διάρκεια σχηματισμού του ελαιόκαρπου χαμηλές και ο αερισμός έντονος, στοιχεία που επιδρούν πολύ θετικά στην ποιότητα του ελαιόλαδου.
Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του Ελαιόλαδου SIRREON είναι Χαλκιδικής, Αμφίσσης και οι λεγόμενες Μεγαρίτικες. Σύμφωνα με την μορφολογία του εδάφους των καλλιεργειών, οι συγκεκριμένες ποικιλίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο μας ένα φρουτώδες και πικάντικο γευστικό αποτέλεσμα καθώς και ένα υπέροχο άρωμα που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά. Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών. Επίσης δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής που χρησιμοποιούμε συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Η συγκομιδή του ελαιόλαδου ξεκινάει νωρίς στις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά (οι γνωστές πολύτιμες πολυφαινόλες που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό). Πραγματοποιείται στο άριστο στάδιο ωριμότητας ( δηλ. ελαφρώς πρώιμη), όπου το στάδιο αυτό συμπίπτει με την αλλαγή χρώματος του καρπού από πράσινο – κίτρινο σε μαύρο- ιώδες, το οποίο προσδίδει επίσης έντονο και φρουτώδες άρωμα. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά ή με ήπιες μηχανικές μεθόδους ώστε να μη τραυματίζονται τα δέντρα και δημιουργούνται μύκητες.
Οι ελιές μετά τη συλλογή τους τοποθετούνται σε αεριζόμενα πλαστικά τελάρα (το πολύ 20 κιλών) με μεγάλες οπές, για να αερίζονται σωστά και να μην πιέζεται ο καρπός, μέχρις ότου μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο.
Η ελαιοποίηση γίνεται το αργότερο σε μία ημέρα μετά τη συγκομιδή και κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας ο καρπός διατηρείται σε χώρους δροσερούς με καλό αερισμό, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να έχει χαμηλή οξύτητα.
Αυτό είναι που χαρακτηρίζει το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο SIRREON!